begin spanje en sevilla - Reisverslag uit Sevilla, Spanje van Robbert en Henriette van Hiele/deGoei - WaarBenJij.nu begin spanje en sevilla - Reisverslag uit Sevilla, Spanje van Robbert en Henriette van Hiele/deGoei - WaarBenJij.nu

begin spanje en sevilla

Blijf op de hoogte en volg Robbert en Henriette

31 Maart 2015 | Spanje, Sevilla

Hallo allemaal,

Wel een heel plotselinge overgang. Gistermorgen nog een beetje nachtvorst aan de grond in de Sierra Norte en gisteravond 28 graden op de camping vlak bij Sevilla! Wij zitten nu in een parkje op de bus te wachten; mooi tijd voor een stukje. De stad bruist weer om ons heen. Heel anders dan in de Sierra Norte. Wij waren daar de enigen op een rustieke camping. Er was zelfs niemand aanwezig om ons te ontvangen. Gelukkig hadden de buren een telefoonnummer en kwam een mevrouw uit de buurt het toiletgebouwtje voor ons open maken. Een mooi plekje langs een meanderend stroompje; voor Robbert een vogelparadijsje (met draaihals!). We zaten toevallig ook nog net bij een Via Verde. Dat zijn fiets/wandelpaden over oude spoorwegtrajecten. Heerlijk fietsen dus met maar weinig hoogteverschil. Onze meest sensationele waarneming op de fiets: een kleine honderd vale gieren. Het begon met een klein aantal hoog boven ons. Er kwamen er steeds meer vanuit alle richtingen. Ze kwamen steeds lager over ons heen. We hoorden hun vleugelslag. 20 m. bij ons vandaan stortten ze zich op een kadaver. Helaas konden we er niet dichter bij komen want er stond een hek waar ik van Robbert niet overheen mocht. Etende vale gieren mag je niet storen. Als we plat op de grond gingen liggen, konden we ze door de boomstammen heen zien. We zagen ze boven op elkaar zitten en naar elkaar pikken en wild met hun vleugels slaan. We hoorden ze hard tegen elkaar blazen. Met 30/40 gieren op een karkas wordt het natuurlijk ook wel een beetje dringen. De overige gieren probeerden niet eens te landen. Opeens gingen ze allemaal op de vleugels vanwege een auto die dicht langs hen heen ging. Binnen 5 minuten waren ze allemaal verdwenen. We waren weer eens net op tijd op de goede plaats.

Vandaag hebben we het begin meegemaakt van de Semana Santa in Sevilla. De hele week trekken er broederschappen onder begeleiding van blaasmuziek vanuit hun eigen kerk met hun eigen beelden naar de kathedraal. Zo'n broederschap bestaat uit honderden personen die allemaal gekleed zijn in een soort kazuifel. Op hun hoofd dragen ze puntige kappen die hun hele gezicht behalve de ogen bedekken. Rond de kathedraal kwamen we in 3 optochten terecht en zo gaat het door tot Paaszaterdag. We bespeuren niet zozeer vroomheid maar des te meer lekker bezig zijn. Zelfs heel kleine kinderen maken al deel uit van zo'n groep. Ze krijgen het gewoon met de paplepel ingegoten. Echt lijden is het niet, oma loopt gewoon gelijk op met een flesje water.

En zijn we in Cordoba in de Mezquita geweest. Een hoogtepunt van de Moorse bouw in Zuid-Spanje. De Christenen vonden het ook heel mooi en hebben een kathedraal in de enorme gebedshal gemaakt. Er is nog enorm veel gebedshal over maar het ruimtelijk effect is weg. Nou, dat sloeg en slaat natuurlijk helemaal nergens op. Dat vonden zelfs christelijke tijdgenoten van hen. Wel leuk als historisch curiosum.
En net werden we in het Alcazar in Sevilla tegen sluitingstijd vriendelijk naar buiten gewuifd door een personeelslid. Gewoon zou je zeggen, maar het was een mongooltje. Superlief. Een land dat ze voor dat soort taken inzet, moet wel deugen. Trouwens, we waren er gratis ingekomen. Tussen 16.00 en 17.00 uur op maandagen in de winter mag je gratis. Dus sloten we aan in een hele lange rij. Om 16.30 u. waren we binnen en we mochten gewoon nog tot 18.00 u. blijven. Fantastisch gebouw vooral het paleis van Pedro de Wrede in Mudejar-stijl (Moorse stijl na de Moorse tijd). Schitterende bogen met fraaie decoraties, muren met tegels met mooie geometrische patronen, een bijzondere lichtinval en serene tuinen. En dat allemaal voor een handjevol mensen uit de heersende klasse.

En elke dag zijn we bezig in onze 15-minuten-spaans-per-dag-cursus. Dat worden er wel iets meer want je moet het ook onthouden maar sinds vandaag kunnen we klokkijken in het Spaans en o.a. de getallen 12, 25, 200, in principe tot 1000. Quisiera un cafe con leche.

En hebben we al een paar keer tapas geprobeerd. De bijdrage van Sevilla aan de mensheid. Espinacas con garbanzos bv., spinazie met kikkererwten. En dan een wijntje erbij of een tinto de verano, een wijn met limonade en ijsklontjes. Niet slecht.

En als we met richtingaanwijzingen een dorp binnen komen op weg naar een volgende plaats, dan volgt er nog een aanwijzing totdat je zeker in een klein straatje zit en dan komt er niks meer. Een bekend Spaans grapje weten we nu na een stuk of tien keer vast te zijn gelopen.

En zitten de ooievaars natuurlijk op kerktorens te broeden zoals het hoort.

En zijn Spanjaarden zeker geen Italianen qua kleding maar tijdens de Semana Santa gaan ze er tegenaan.

En als je door een stadje loopt, kijk je voornamelijk tegen muren aan. Hun huis is hun fort, zo lijkt het. Lukt het om voorbij een openstaande deur te kijken dan zie je prachtige patio's met planten in potten en betegeling.

En ga je toch wat anders met tijd om zo op reis. We kregen een berichtje binnen via de telefoon. Het was 10 uur maar het was verstuurd om 10.30 uur, huuh! Het duurde een halve dag voordat we erachter kwamen dat de klok was verzet. Ahaa!

En ligt onze groene camping wel dicht bij een vrij drukke weg. Oke, daar hebben we oordoppen voor. Maar door wat werden we vanmorgen om 4 u. gewekt? De hanen van de camping die vonden dat het tijd was om licht te worden.

En vanochtend brood halen op de fiets. Alleen korte mouwen is genoeg. Via de melkfabriek en de schapenwei naar het winkelcentrumpje.

En tot slot groetjes aan iedereen die ons lief is,

Robbert en Henriette

• 31 Maart 2015 - 12:31

Henriette :

Ha!

Leuk om iets van jullie te horen!
    Ons pap zijn operatie is geslaagd! Hij heeft geen pijn en loopt al met een "gaybock, nee gehbock", zoals hij zelf grapte (looprek).

Lieve groetjes,
    Henriette

• 31 Maart 2015 - 13:41

Luuk Mol:

Lieve mensen,
    Hier in Alemañia via jullie een stap terug in de tijd. Ik denk dat ik de camping wel ken.
    Seguro el cathedral y el Alcázar .Os deseo un feliz SEMANA SANTA y un bendito PASQUAS de
    RESSURREXIÓN lieve gr.BBB Luuk

• 31 Maart 2015 - 15:05

Christine:

Hai,
    Wat een rust daar op die camping ! Wij vonden Cordoba ook geweldig en jullie komen natuurlijk ook nog in die kleine witte dorpjes doorsneden door een kloof !

Grtjs Fijne vakantie Christine en Wim

• 31 Maart 2015 - 19:22

Beate:

Wat heerlijk Om weer een van jullie avonturen te lezen! Blijf schrijven!

• 01 April 2015 - 00:50

Anna Ulanda:

Ik vind het allemaal weer heel leuk om te lezen wat jullie aan het doen zijn. Met zo'n reisverslag is het alsof ik erbij ben.... Veel plezier verder. Oliver komt morgen weer hierheen en gaat maandag weer terug. Groetjes van Anna en Peppe. ♥♥♥

• 02 April 2015 - 11:57

Joost En Lia:

Hallo familie,fijn om weer iets van jullie te horen!Hier in Lapeyrouse ook alles goed!Luefs J&L.xx

• 02 April 2015 - 19:28

Jos Ras:

De "En " verhalen komen weer. Dit keer vanuit een Spanje met wisselend weer.
    Goed om van jullie te horen. Geniet ervan. Wij zullen de tafeltennis eer hoog houden.
    Groeten uit Zilst